Stichting wereldkinderen, adoptie thailand, adopteren thailand, mamablog mama van dijk
Adoptie

Voorbereidende gesprekken – adoptie & Special Needs

Zoals ik al eerder schreef is het verplicht om een aantal bijeenkomsten bij te wonen. Deze bijeenkomsten bereiden je voor op de komst van een adoptiekindje in je gezin. Voor ons is het alweer twee jaar geleden dat we deze bijeenkomsten afrondden en ons gingen voorbereiden op de gesprekken die zouden volgen met de Raad..

Voorbereidende gesprekken op de Raadsgesprekken

Als je tegenwoordig besluit om een kindje te adopteren dan is dit een kindje met een ‘’special need’’. Dit betekent dat het kindje emotioneel een rugzakje kan hebben of een lichamelijke afwijking. Het kindje kan ook zowel emotioneel als lichamelijk belast zijn met een zo genoemde special need. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten wordt aan dit thema ook aandacht gegeven d.m.v. filmpjes van ouders die een kindje hebben geadopteerd met een special need. Je ziet wat voor effecten dit op het gezin heeft en ouders vertellen wat over de special needs. Ook moesten we als opdracht de special need lijst alvast invullen die ook bij de Raad wordt doorgenomen met je. Deze bestaat uit de categorieën A t/m F en hierin worden de verschillende special needs uitgediept. Deze lijst kun je vinden op de website www.adoptie.nl mocht je willen weten wat deze lijst inhoud.

Moeilijke vraagstukken

Wij hadden voor de opdracht aangegeven dat we open zouden staan voor een kindje met een schisis. Uiteindelijk ,na diverse gesprekken en kennis van anderen, besloten we dit niet toe te voegen aan onze lijst van special needs.

Wel waren we ‘’positief’’ verrast door de ouders die een kindje met HIV hadden geadopteerd dat we hier ook graag meer informatie over zouden willen inwinnen omdat we allebei het gevoel hebben dat dit passend zou kunnen zijn in ons gezin. Wat ik vooral wil benadrukken is dat er geen goed of fout is met wat je invult uiteindelijk als je de lijst van de Raad voor de Kinderbescherming krijgt maar dat je er samen echt achter moet staan welke keuzes je maakt, je moet het samen aankunnen en ook echt het gevoel hebben dat dit past in je gezin.

Special Need

Er wordt aangeraden om gesprekken te voeren met artsen of de bijeenkomsten die de Stichting Adoptievoorzieningen organiseert rondom thema’s als special needs en HIV/Hepatits bij te wonen als voorbereiding op de gesprekken met de Raad voor de Kinderbescherming omdat je uiteindelijk van hen toestemming moet krijgen om de special needs waar je voor open staat ook daadwerkelijk opgenomen te mogen hebben in je rapport. Wij hebben een heel mooi en open gesprek gehad met een infectioloog uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht over de gevolgen van HIV en wat het betekend als je een kindje met HIV in je gezin wilt opnemen, het was fijn om onze vragen en onzekerheden met een deskundige arts te bespreken die ons hierin ook adviezen heeft gegeven en met ons mee heeft gedacht.

Bijeenkomsten en persoonlijke gesprekken

Ook hebben we de bijeenkomst over special needs bezocht die georganiseerd werd door de Stichting Adoptievoorzieningen hier kwam een kinderarts vertellen over de meest voorkomende special needs die bij adopties voorkomen. Dit was heel interessant naast de kinderarts waren er ook twee moeders die vertelden over de special needs bij hun kinderen en hoe dat soms voor heftige perikelen zorgt in hun gezinnen. Dit was heel interessant en was ook goed om ons zo voor te bereiden op het samenstellen van onze ‘’special need’’ lijst.

Ook heb ik gebeld met de stichting Wereldkinderen om te informeren voor welke special needs we open zouden moeten staan voor Thailand al geven ze daarbij wel aan dat je vooral dicht bij jezelf moet blijven en dat je er samen achter moet staan. Voor Thailand geven ze specifiek aan dat je moet open staan voor een kindje met een belaste ontstaansgeschiedenis (hier kun je denken aan een kindje wat te vondeling is gelegd, een kindje waarvan de moeder alcohol en/of drugs heeft gebruikt tijdens de zwangerschap), slechtziendheid en zo waren er nog wel een aantal dingen. Gelukkig waren het een aantal special needs die wij al op ons lijstje hadden staan dus dat was fijn.

Wilhelmina Kinderziekenhuis

In een later stadium hebben we nog een aanvullend gesprek gehad met een neonatoloog die gespecialiseerd is in vroeggeboorte en ons ook wat kon vertellen over de gevolgen van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap en wat voor effecten dat heeft op een kindje als het geboren is. Dit was wederom in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Als ik je een tip mag geven als je je voor wilt bereiden op deze gesprekken met de Raad en je wilt meer weten over de special needs ga naar dit ziekenhuis hier ben je geen nummer of de zoveelste die wil adopteren en met wie je een afspraak hebt om ergens over door te spreken. Nee, wij waren hier echt Gerard en Nayomi die een kindje willen adopteren en voor wie echt tijd werd genomen, dat was zo fijn. De volgende keer hoop ik jullie mee te nemen naar onze ervaringen met de Raadsgesprekken.

Liefs,
Nayomi

Stap voor stap neemt Nayomi ons mee op reis, de reis in het adoptieproces. Met informatieve stukken en haar persoonlijke verhaal. Je leest hier meer. (klik)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Petronella 20 november 2019 at 20:21

    Hoi Nayomi

    Per toeval kwam ik je blog tegen. Wat schrijf je mooi over jullie reis.
    Hoe zijn jullie in contact gekomen met iemand van het WKZ Utrecht?
    Wij zijn ook zoekende met de special needs lijst.
    Ik hoop dat je ons verder kan helpen.

    Hartelijke groet
    Petronella Maring

  • Leave a Reply


    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

    CommentLuv badge

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.